Κεφάλαιο όρια: πώς μπορώ να τα θέσω?

Οριοθέτηση: τι είναι & πώς μπορώ να την πετύχω?

 Πριν χαλάσει η διάθεσή σου, και σήμερα, γιατί αναγκάστηκες να κάνεις, να δεχτείς, να συμφωνήσεις με κάτι που δεν ήθελες , ίσως πρέπει να διαβάσεις, πρώτα, το σημερινό άρθρο.

Πόσες φορές έχεις θυμώσει με τον προϊστάμενο σου που σου ζητά να δουλέψεις υπερωρία , ενώ εσύ έχεις σχέδια για μετά την δουλειά & δεν είπες τίποτα ?

Πόσες φορές σου ζήτησαν κάτι οι γονείς σου,που ερχόταν σε αντίθεση με τις δικές σου επιθυμίες & δεν υπερασπίστηκες την επιλογή σου για να μην τους στενοχωρήσεις?

Πόσες φορές πιέστηκες να ανταποκριθείς στις ανάγκες του συντρόφου σου, για να μην τσακωθείτε ?

Πόσες φορές γείτονες , συνάδελφοι, άγνωστοι στον δρόμο ή στα μαγαζιά ,σου έχουν κάνει σχόλια που σε θύμωσαν, σε πλήγωσαν, σε προσέβαλαν , σε έφεραν σε αμηχανία ?

Πόσες από όλες αυτές τις φορές, έδειξες την ενόχληση σου ? Κι αν όχι ,γιατί ?

Πέραν των όποιων προσωπικών δυσκολιών μπορεί να έχουμε στο να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας ,ζούμε σε μια κοινωνία που μας μαθαίνει πως όταν λέμε «όχι» & βάζουμε όρια, γινόμαστε δυσάρεστοι, κακοί ,υπερβολικοί,απόλυτοι,αντικοινωνικοί & έτσι οι άλλοι δεν θα μας αγαπούν ,θέλουν ,εκτιμούν,νοιάζονται .

Πώς μπόρώ, όμως, να αρχίσω να αρχίσω να θέτω τα όριά μου?

Οριοθέτηση είναι η διαδικασία κατά την οποία θέτουμε όρια και κανόνες στις σχέσεις μας με τους άλλους. Ένα άτομο με υγιή όρια, μπορεί να λέει “όχι” στους άλλους και, ταυτόχρονα, να είναι ανοιχτό σε σχέσεις οικειότητας και εγγύτητας.

Τα όριά σου πρέπει να βασίζονται στις αξίες σου ή στο τι είναι σημαντικό για εσένα. Αν, για παράδειγμα, για εσένα είναι σημαντικό να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου, θέσε αυστηρά όρια ως προς το μέχρι τι ώρα μπορείς να δουλεύεις.

Πώς να θέσω όρια:

  • #1 Αφουγκράσου τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου. Τι είναι σημαντικό για εσένα? Τι σε κάνει να νιώθεις αμηχανία, πίεση, θυμό? Αυτά τα συναισθήματα είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι ξεπερνά τα προσωπικά σου όρια.

  • #2 Αποδέξου τα όριά σου και κάνε πρόβα αυτών που θέλεις να πεις. Δεν χρειάζεται να δώσεις αναλυτικές εξηγήσεις ή να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Το “όχι” σημαίνει “όχι”. Μην νιώθεις ενοχές για αυτό.

  • #3 Προσπάθησε να είσαι ευέλικτος με τα όρια σου, βάσει συνθηκών. Τα όρια είναι δυναμικά και , ενίοτε, πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στα πολύ αυστηρά και τα πολύ χαλαρά όρια. Επέστρεψε στο βήμα #1, όσες φορές χρειαστεί (αφουγκράσου τον εαυτό σου).

  • #4 Σεβάσου τα όρια τωνάλλων. Μπορείς να θέτεις αυστηρά όρια χωρίς φωνές, προσβολές ή τιμωρητική σιωπή. Ο αμοιβαίος σεβασμός και αποδοχή των ορίων του άλλου , είναι απαραίτητα για μια υγιή, λειτουργική και ισότιμη σχέση.

Μέσα από τα όριά μας χτίζουμε υγιείς σχέσεις ,με τους άλλους & κυρίως, με τον εαυτό μας. Ο σεβασμός και η εκτίμηση είναι δυο απαραίτητα συστατικά στις σχέσεις μας .

Μην ξεχνάς την σχέση σου με τον εαυτό σου. Ποσο τον σέβεσαι,αν δεν ακούς τα όρια του & τις ανάγκες του ?

Ακόμα κι αν τα «όχι» που θα πεις σήμερα δυσαρεστήσουν κάποιους, να θυμάσαι :

Είσαι αρκετός.

©emmanouelasigalamsc

Previous
Previous

Πράγματα που μαθαίνουμε στην ψυχοθεραπεία & μπορεί να μας αλλάξουν την ζωή

Next
Next

Πώς μπορώ να αποκλιμακώσω την ένταση κατά την διάρκεια ενός καβγά;