-
Εμμανουέλα Σιγάλα Msc
Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια
“Ενδυνάμωση” (empowerment) είναι η λέξη-κλειδί στην δουλειά μου, γιατί πιστεύω ότι η πίστη στις δικές μας δυνατότητες, αρετές και δεξιότητες είναι ο καλύτερος μας σύμμαχος στο ταξίδι μας για την προσωπική μας ανάπτυξη.
-
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Το προσωπικό μου ταξίδι με την ψυχολογία, ξεκίνησε το 2006, όταν εισήχθη, ανάμεσα στους 20 πρώτους, στο τμήμα Ψυχολογίας, του Παντείου Πανεπιστημίου, Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών. Το 2009, κατά το προτελευταίο έτος των σπουδών μου, επιτέλεσα γραμματέας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας Φοιτητών της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), ενώ το 2010, εργάσθηκα, στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης, στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, στο τμήμα της Ψυχιατρικής πτέρυγας, όπου είχα την δυνατότητα να έρθω σε επαφή, για πρώτη φορά, με ένα εύρος ψυχιατρικών παθήσεων, υπό την καθοδήγηση έμπειρων ψυχολόγων και ψυχιάτρων.
Το 2010 αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έλαβα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, απο την Νομαρχία Πειραιά, με αριθμό πρωτοκόλλου : Υ468/26/01/2012. Ένα χρόνο αργότερα, ξεκίνησα, με υποτροφία, τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, στον τομέα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, με εξειδίκευση στην Συμβουλευτική (Msc in Applied Psychology,specialization in Counseling).
Κατά την διάρκεια της διετούς μου φοίτησης, εκπαιδεύτηκα σε διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως την Γνωσιακή-Συμπεριφοριστικη (CBT:cognitive-behavioral therapy), την οικογενειακή (family therapy).την ψυχαναλυτική (psychoanalytic therapy), την προσωποκεντρική θεραπεία (person-centered therapy) καθώς και την ομαδική ψυχοθεραπεία, γεγονός που μου επέτρεψε να εργαστώ συνθετικά (integrative approach) στην μετέπειτα επαγγελματική μου πορεία. Έχοντας μια έμφυτη τάση αναζήτησης των λόγων που υιοθετούμε συγκεκριμένες συμπεριφορές ως ενήλικες, εκπόνησα διπλωματικη εργασία που πραγματευόταν την σχέση της εργασιομανίας με τις πρώιμες εμπειρίες στην παιδική ηλικία και είχε τίτλο: “A study of the relationship between workaholism and early maladaptive schemas” η οποία παραμένει δημοσιευμένη στην βιβλιοθήκη του Αμερικανικου Κολλεγίου Ελλάδος (©2013, Emmanoula Sigala). Η μελέτη μου εξετάζει πώς οι εμπερίες στην παιδική μας ηλικία μπορούν να οδηγήσουν σε Πρώιμα Δυσλειτουργικά Σχήματα, που, με την σειρά τους, μπορούν να καθορίσουν τις εργασιακές μας επιλογές στο μέλλον, μέσα απο μηχανισμούς επαναβίωσης (re-enactments) των παρελθοντικών μας βιωμάτων.
Κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών, εργάσθηκα ,στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης, στο Κέντρο Ημέρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) στον Βύρωνα, όπου παρείχα ψυχοθεραπευτική υποστήριξη & εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες, σε ενήλικες που έπασχαν από σοβαρή ψυχική νόσο και διαβιούσαν στην κοινότητα και όχι σε κλειστές δομές ψυχικής υγείας.
Επιπλέον, εργάσθηκα και στο Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου (Doctors of the World), στο Πέραμα, όπου παρείχα ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα που ανήκαν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αστέγων,απόρων, ανασφάλιστων, μεταναστών και προσφύγων και , γενικότερα, σε άτομα με περιορισμένη ή μηδενική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η πρώτη μου αυτή επαφή με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επαγγελματική πορεία που διάλεξα στην συνέχεια, καθώς και στην διαμόρφωση των πεποιθήσεων μου, τόσο ως ανθρώπου, όσο και ως θεραπεύτριας.
Με την οκοκλήρωση και των μεταπτυχιακών μου σπουδών, εργάσθηκα, αρχικά, στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας , του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Εκεί παρείχα ατομικές συνεδρίες ενηλίκων και εφήβων,καθώς και συμβουλευτική γονέων, τόσο στους χώρους του Δήμου , όσο και σε κατ’οίκον επισκέψεις, σε συνεργασία με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”.
Στη συνέχεια, το 2016,ξεκίνησε η συνεργασία μου με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (Doctors without Borders), αρχικά με την κινητή μονάδα, σε διάφορους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αττική και, στη συνέχεια, στο Κέντρο Ημέρας , στα Εξάρχεια, όπου παρέχονταν υπηρεσίες Σεξουαλικής & Αναπαραγωγικής Υγείας ( Sexual and Reproductive Health) και Ψυχικής Υγείας. Ο πλήθυσμος με τον οποίο εργάσθηκα για τέσσερα χρόνια ήταν πρόσφυγες, μετανάστες και μετακινούμενος πληθυσμός (people on the move), επιζήσαντες σεξουαλικής, σωματικής, & ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και επιζήσαντες βασανιστηρίων. Πέραν των ατομικών ψυχοθεραπευτικών συνεδριών με ενήλικες και εφήβους, με μεγάλο εύρος ψυχολογικών δυσκολιών (Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (Post-traumatic stress disorder/PTSD),Κατάθλιψη , Πένθος, Διαταραχή Πανικού, Ιδεοψυχναγκαστική Διαταραχή (Obsessive Compulsive Disorder/OCD), Ψύχωση, Διαταραχή Προσαρμογής, Διαταραχές Προσωπικότητας, θέματα σεξουαλικής ταυτότητας κα), συντόνιζα, επίσης, με την συνεργασία συνθεραπευτή, ψυχοθεραπευτικές ομάδες ενδυνάμωσης ενηλίκων, επιζήσαντων σεξουαλικής βίας, καθώς και ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες, σε ομάδες προσφύγων στην κοινότητα.
Το 2020, ξεκίνησα την συνεργασία μου με την διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση Terre des Hommes (Η Γη των Ανθρώπων), που εξειδικεύεται στην παιδική προστασία. Αρχικά, εργάσθηκα ως ψυχολόγος με συνοδευόμενα παιδιά και εφήβους, στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λαυρίου, του Σχιστού και του Σκαραμαγκά, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη τόσο σε εκείνα, όσο και στους γονείς τους, με στόχο μια πιο ολιστική υποστήριξη της οικογένειας.
Κατόπιν, εργάσθηκα στην Ασφαλή Ζώνη (Safe Zone) του προσφυγικού καταυλισμού του Σκαραμαγκά, μια δομή φιλοξενίας αρρένων ασυνόδευτων ανηλίκων, που στόχο είχε την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινότητα, δεδομένης και της έλλειψης οποιουδήποτε υποστηρικτικού δικτύου. Στο διάστημα που εργάσθηκα στην Δομή Φιλοξενίας Ανηλίκων, παρείχα πέραν των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών με τον διαμένοντα πληθυσμό, συνεδρίες φροντίδας του προσωπικού (staff care sessions), καθοδήγηση και εποπτεία του μη εξειδικευμένου προσωπικού στο να πώς να διαχειρίζονται τους εφήβους με θέματα ψυχικής υγείας, ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες (psychoeducational groups) για τους εφήβους, με στόχο την ενημέρωση τους για ζητήματα ψυχικής υγείας καθώς και συντονισμό ομάδων εστιασμένου ενδιαφέροντος (focus group discussions).
Η εμπειρία μου με πληθυσμό από όλον τον κόσμο, τα χρόνια της εργασίας μου στον ανθρωπιστικό τομέα, υπήρξε το έναυσμα για να επιλέξω να παρέχω online υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αναγνωρίζοντας την σημασία του να δεχόμαστε ιατρική και ψυχολογική φροντίδα στην μητρική μας γλώσσα. Δουλεύοντας για χρόνια με διερμηνείς, προκειμένου να μπορέσω να επικοινωνήσω με ανθρώπους που χρειάζονταν ψυχολογική υποστήριξη αλλά δεν είχαν προσβαση σε ειδικούς ψυχικής υγείας που μιλούσαν την δική τους γλώσσα, αντιλήφθηκα πόσο δύσκολο είναι, κάποιες φορές, να μεταδώσεις τα συναισθήματα , τις σκέψεις, τα νοήματα και τους συμβολισμούς σε μια άλλη γλώσσα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής , που ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός, το κόστος και ο χρόνος μετακίνησης παρουσιάζουν αυξητική πορεία, οι δομές ψυχικής υγείας, σε περιοχές της Ελλάδος απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι ανύπαρκτες και οι άνθρωποι μετακινούνται συνεχώς είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους, με οδήγησαν στο να θέλω να κάνω τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας προσβάσιμες σε όλους.
Εάν είσαι έτοιμος για το πιο σημαντικό ταξίδι της ζωής σου, αυτό προς τον εαυτό σου, τώρα μπορείς να το κάνεις από όπου κι αν βρίσκεσαι.
Διεπιστημονική συνάντηση ψυχολόγων, μαιών, & πολιτισμικών διαμεσολαβητών στα κεντρικά γραφεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα.
Παραλαβή πιστοποιητικού εκπαίδευσης για εκπαιδευτές (training of trainers) στις Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες (Psychological First Aid) από την Dr Leslie Snider.
Κατασκευή χειροτεχνιών για τα προσφυγόπουλα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εμβολιασμού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, για τις παιδικές ασθένειες, στον προσφυγικό καταυλισμό στο Ελληνικο.
Συμβουλές στήριξης των παιδιών κατά την διάρκεια της καραντίνας το 2020, στα πλαίσια της εργασίας μου για την παιδική προστασία, στην διεθνή οργάνωση Terre des Hommes ( Η Γη των Ανθρώπων).
Ομαδική φωτογραφία της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στο τέλος του εμβολιαστικού προγράμματος των προσφυγόπουλων στο camp του Ελληνικού.
Χώρος θεραπευτικών & ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων ασυνόδευτων ανηλίκων, στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά.