Πώς μπορώ να αποκλιμακώσω την ένταση κατά την διάρκεια ενός καβγά;

Κι έρχεται η ώρα, που όσες ανάσες κι αν πάρουμε , όσο διαλογισμό κι αν κάνουμε , όσο κι αν έχουμε προετοιμάσει στην εντέλεια αυτά που θελουμε να πούμε, χάνουμε την ψυχραιμία μας κι αυτό που ξεκίνησε ως διαφωνία, εξελίσσεται σε καβγά .

Είναι, άραγε, πολύ αργά για να σώσουμε την κατάσταση πριν φτάσει στο απροχώρητο?

Αν αναρωτιέσαι κι εσυ, ήρθε η ώρα να διαβάσεις το σημερινό άρθρο.

Οι διαφωνίες είναι μέρος των σχέσεων και η εποικοδομητική διαχείρισή τους, μπορεί να τις κανείς ακόμα καλύτερες. Ναι, καλά διάβασες. Οι διαφωνίες μπορούν να κάνουν μια σχέση καλύτερη, φτάνει να γίνονται με σεβασμό, κατανόηση και στόχο το «μαζί».

Παρακάτω θα βρεις κάποιες συμβουλές για τοπώς μπορείς να αποκλιμακώσεις μια ένταση :

  • Επανεκκίνηση

    Ο τρόπος που ξεκινάι μια συζήτηση , συνήθως, προοικονομεί τον τρόπο με τον οποίο θα τελειώσει. Εάν νιώσεις ότι μια διαφωνία έχει αρχίσει να γίνεται πολύ έντονη , μην διστάσεις να την επανεκκινήσεις.

    Πχ “Νιώθω ότι η συζήτησή μας έχει πάρει λάθος κατεύθυνση. Τι λες να την πάρουμε από την αρχή, προσπαθώντας , αυτήν την φορά, να δώσουμε χώρο και χρόνο ο ένας στον άλλον να εκφραστεί?”

  • Αναγνώριση

    Ανεξαρτήτως από το αν συμφωνείς ή όχι με τον συνομιλητή σου, αναγνώρισε και σεβάσου τα συναισθήματά του. Τα συναισθήματα του άλλου είναι εξίσου σημαντικά με τα δικά σου και η αναγνώρισή τους δημιουργούν ένα κλίμα σεβασμού και κατανόησης.

    Πχ “Καταλαβαίνω ότι ενοχλήθηκς με όσα σου είπα και ότι πλήγωσα τα συναισθήματά σου.”

  • Παύση

    Εάν κατά την διάρκεια της διαφωνίας αισθανθείς ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς την αυξανόμενη ένταση, ζήτησε να κάνετε ένα διάλειμμα. Εξήγησε ότι το διάλειμμα δεν είναι ένας τρόπος για να αποφύγεις την συζήτηση αλλά, αντίθετα, είναι αυτό που χρειάζεσαι ώστε να την κάνεις με πιο εποικοδομητικό τρόπο.

    Πχ “Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να ηρεμήσω. Ας κάνουμε ένα διάλειμμα για 15’, ώστε να είμαι σε θέση να συνεχίσω με πιο εποικοδομητικό τρόπο.”

  • Ανάληψη ευθύνης

    Ανάλαβε την ευθύνη για τον δικό σου ρόλο στην διαμάχη. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη για την την αιτία της διαμάχης αλλά για την συνεισφορά σου στην ένταση.

    Πχ “Αισθάνομαι έναση από την διαφωνία μας και ξέσπασα πάνω σου. Συγγνώμη, ξέρω ότι δεν έπρεπε να σου φωνάξω.”

  • Εμείς” απέναντι στο πρόβλημα

    Άλλαξε τον τόνο της συζήτησης υπενθυμίζοντας τόσο στον ευατό σου όσο και στον συνομιλητή σου ότι η συζήτηση δεν αφορά την μεταξύ σας διαμάχη αλλά το πώς θα επιλύσετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην σχέση σας. Δεν είστε αντίπαλοιαλλά σύμμαχοι στον πόλεμο απέναντι σε ό,τι σας απομακρύνει.

    Πχ “Θα ήθελα να εκφράσω την οπτική μου και να ακούσω την δική σου, ώστε να καταλάβω πώς το βλέπεις, ώστε να βρούμε μια λύση. Η σχέση μας είναι πολύ σημαντική για εμένα και θέλω να δουλέψουμε μαζί ώστε να την κάνουμε καλύτερη.”

Να θυμάσαι : σε μια διαφωνία, είστε και οι δυο αρκετοί 🙏🏽

©emmanouelasigalamsc

Previous
Previous

Κεφάλαιο όρια: πώς μπορώ να τα θέσω?

Next
Next

5 τρόποι να δείξω σεβασμό στα όρια που μου θέτουν οι άλλοι